Πως οι στάσεις ύπνου επηρεάζουν την υγεία μας

funny-sleeping-cats-2

Το να κοιμόμαστε αρκετά είναι το πιο σημαντικό πράγμα αλλά ξέρατε ότι ο ύπνος μπορεί να επιδράσει και αρνητικά στην υγεία μας; Ας κοιτάξουμε τις πιο συνηθισμένες στάσεις ύπνου και το πώς επιδρούν στο σώμα μας.

1.Ανάσκελα – η καλύτερη

Θεωρείται μια από τις καλύτερες στάσεις ύπνου για την σπονδυλική στήλη και είναι επίσης καλή για τον αυχένα, αρκεί να μην χρησιμοποιείτε πολλά μαξιλάρια.  Είναι η κατάλληλη επιλογή για όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα και πόνους στις αρθρώσεις καθώς το βάρος του σώματος κατανέμεται ισομερώς. Όμως όσοι κοιμούνται ανάσκελα τείνουν να ροχαλίζουν περισσότερο από όσους προτιμούν άλλες στάσεις και η συγκεκριμένη θέση συσχετίζεται αρκετά με την υπνική άπνοια.

Το ιδανικό μαξιλάρι είναι φουσκωτό καθώς σκοπός είναι να στηρίζεται το κεφάλι και ο αυχένας.

2. Στο Πλάι – καλή

Όταν κοιμάστε στο πλάι είναι καλό για την σπονδυλική στήλη καθώς υποστηρίζεται η φυσική της καμπυλότητα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε πόνους στην μέση και τον αυχένα μειώνοντας επίσης και την άπνοια.

Όμως έχει και αρνητικά της καθώς μπορεί να προκαλέσει πόνο στους ώμους και τα χέρια εξαιτίας της μειωμένη ροής αίματος και πίεσης στα νεύρα το οποίο μπορεί να επιδεινωθεί όταν έχετε τα χέρια σας μπροστά σας.

Αν κοιμάστε στο πλάι παίζει ρόλο και προς πια μεριά κοιμάστε. Αν κοιμάστε προς στη δεξιά πλευρά μπορεί να επιδεινώσει την καούρα ενώ αν κοιμάστε προς την αριστερή μεριά μπορεί να δημιουργηθεί πίεση στα εσωτερικά όργανά σας όπως το συκώτι, οι πνεύμονες και το στομάχι. Τέλος προκαλούνται ρυτίδες  και χαλάρωση στήθους λόγο της βαρύτητας.

Όσον αφορά τις έγκυες είναι καλύτερο να κοιμούνται στην αριστερή πλευρά καθώς αυτό βελτιώνει την κυκλοφορία στο έμβρυο.

3.Εμβρυϊκή στάση – κακή

Το να κοιμάστε κουλουριασμένοι σε σχήμα μπάλας με τα γόνατά σας τραβηγμένα προς τα πάνω και το πηγούνι σας με κλίση προς τα κάτω μπορεί να είναι άνετο αλλά πιθανώς είναι μία από τις χειρότερες στάσεις ύπνου καθώς μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην μέση και στον αυχένα σας. Αυτή η ακραία καμπυλωτή στάση περιορίζει ακόμη την διαφραγματική αναπνοή και μπορεί να προκαλέσει την απόκτηση πρόωρων ρυτίδων.

Η συγκεκριμένη θέση ενδείκνυται εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ροχαλητού ή εάν είστε έγκυος.

Αν χρησιμοποιείτε αυτή τη στάση προσπαθήστε να μην «κουλουριάζεστε» πολύ και χρησιμοποιείστε ένα φουσκωτό μαξιλάρι για να έχει υποστήριξη το κεφάλι και ο αυχένας.funny-sleeping-cats-21

4. Μπρούμυτα – η χειρότερη

Το να κοιμάστε πιέζοντας το στομάχι σας μπορεί να βοηθήσει στην χώνεψη αλλά εκτός εάν έχετε αναπτύξει ένα τρόπο να αναπνέετε μέσα από το μαξιλάρι σας, σας οδηγεί να γυρίζεται το πρόσωπό σας είτε προς την αριστερή είτε προς την δεξιά κατεύθυνση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βάζετε πολλή πίεση στον αυχένα σας και στα νεύρα του άνω κορμού. Το να κοιμάστε μπρούμυτα μπορεί επίσης να προκαλέσει  πόνο στην μέση καθώς η δεν υποστηρίζεται κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης. Τέλος το να κοιμάστε μπρούμυτα έχει ως αποτέλεσμα να πιέζετε τους πνεύμονες σας και να μην εισπνέεται το απαραίτητο ποσό οξυγόνου που χρειάζεται ο οργανισμός.

Το να κοιμάται κανείς μπρούμυτα μπορεί να τον ωφελήσει εάν ροχαλίζει και δεν υποφέρει από πόνο στον αυχένα. Καλό είναι το να μην χρησιμοποιείτε μαξιλάρι σε αυτή τη στάση ή εάν σας είναι απαραίτητο φροντίστε να είναι πολύ λεπτό.