faq greekΤι είναι η φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία είναι ένα θεραπευτικό επάγγελμα υγείας που  βοηθάει ανθρώπους που έχουν τραυματισμούς, πόνους, ακαμψία, αδυναμία και άλλα κινητικά προβλήματα. Ο φυσικοθεραπευτής είναι ειδικός στην διάγνωση και θεραπεία τραυμάτων, την συμβουλή ασκήσεων, την αποφυγή τραυματισμών, την αποκατάσταση, σε πολλούς άλλους τομείς του αθλητισμού, στην υγεία του μυοσκελετικού σώματος και  φυσική κατάσταση. Ο φυσικοθεραπευτής έχει επίσης την ειδικότητα να αξιολογεί τις υποβόσκουσες αιτίες των μυοσκελετικών τραυματισμών και παρέχουν αποτελεσματική, αποδεδειγμένη θεραπεία ώστε να μπορέσετε να επιστρέψετε στο συνηθισμένο τρόπο ζωής σας όσον το δυνατό γρηγορότερα με το ελάχιστη πιθανότητα επανεμφάνισης του προβλήματος. Ο φυσικοθεραπευτής εκπαιδεύει τους ασθενείς και τους μαθαίνει τις δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να φροντίσουν τα σώματά τους χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία και μεθόδους.

Πότε πρέπει να δω έναν φυσικοθεραπευτή;

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις για το πότε είναι κατάλληλο και ωφέλιμο να συμβουλευτείτε έναν φυσικοθεραπευτή. Κάποιες από αυτές είναι:

  • Εάν έχετε υποστεί τραυματισμό
  • Εάν έχετε πρησμένο, μελανιασμένο ή παραμορφωμένο μέρος του σώματός σας.
  • Εάν έχετε κάκωση σε κάποιο σύνδεσμο, πόνο ή ενόχληση (ειδικά εάν τα συμπτώματά επιμένουν για περισσότερο από 3 μέρες)
  • Εάν κουτσαίνετε ή προστατεύετε κάποιο άκρο εξαιτίας κάποιου πόνου
  • Εάν νιώθετε μούδιασμα
  • Αν έχετε μυική ατροφία
  • Εάν χρειάζεται συμβουλή για την βελτίωση της δύναμης, ευκαμψία, ισορροπία ή φυσική κατάσταση
  • Εάν χρειάζεστε συμβουλή στην αποφυγή τραυματισμών ή σε άλλους τομείς της μυοσκελετικής υγείας
  • Εάν χρειάζεστε θεραπεία τραυματισμού
  • Εάν χρειάζεστε να βελτιώσετε την φυσική απόδοσή σας σε κάποιο άθλημα
  • Εάν σχεδιάζετε μία επιστροφή σε κάποιο άθλημα ή δραστηριότητα μετά από αρκετό καιρό αδράνειας

Σαν γενικό κανόνα, εάν δεν είστε σίγουροι, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό από το να μην πάρετε κάποια συμβουλή

Πως μπορεί η φυσικοθεραπεία να με βοηθήσει;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βεβαιώσει ότι ο τραυματισμός σας έχει εκτιμηθεί εξονυχιστικά και διαγνωσθεί σωστά. Αυτό είναι βασικό για να εξασφαλίσετε ότι οι σωστές τεχνικές θεραπείας έχουν επιλεγεί για την κατάστασή σας. Η φυσικοθεραπεία μπορεί επισπεύσει την φυσική διαδικασία θεραπείας του σώματός σας επιταχύνοντας την επιστροφή σας στις δραστηριότητες σας ή στο άθλημα με το οποίο ασχολείστε. Η σωστή θεραπεία θα μειώσει την πιθανότητα της επανεμφάνισης αντιμετωπίζοντας τους παράγοντες που έχουν συμβάλει στην εξέλιξη της κατάστασής σας. Ο φυσικοθεραπευτής είναι ειδικός στο να συμβουλεύει τους ασθενείς ως προς το ποιες δραστηριότητες είναι κατάλληλες για τον τραυματισμό ώστε να μεγιστοποιήσουμε την αποκατάσταση και να εξασφαλίσουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιώ πάγο;

Η θεραπεία πάγου πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της φλεγμονής ενός τραυματισμού. Αυτό συμβαίνει στις πρώτες 72 ώρες μετά τον τραυματισμό ή την επιδείνωση του τραυματισμού.

 Πως χρησιμοποιώ τον πάγο;

Η τραυματισμένη περιοχή θα πρέπει να είναι στον πάγο για 20 λεπτά κάθε 2 ώρες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας σπασμένο πάγο ή με κάποια παγοκύστη τυλιγμένα σε μία νωπή πετσέτα

 Πότε πρέπει να χρησιμοποιώ θερμότητα;

Η θεραπεία θερμότητας θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να επιταχύνει την θεραπεία μετά που θα έχει ολοκληρωθεί η περίοδος φλεγμονής. Η περίοδος φλεγμονής συνήθως κρατάει μέχρι 72 ώρες μετά τον τραυματισμό ή την επιδείνωση τραυματισμού. Γενικά είναι ασφαλές να χρησιμοποιούμε θεραπεία θερμότητας μετά τις πρώτες 72 ώρες του τραυματισμού ή την επιδείνωση του. Η ζέστη είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος που μας βοηθάει να μειώσουμε τη δυσκαμψία των αρθρώσεων ή το σφίξιμο των μυών.

Πως χρησιμοποιώ την θερμότητα;

Εφαρμόστε μία θερμοκύστη ή θερμοφόρα για 10 – 30 λεπτά σε μία ανεχτή θερμοκρασία στην τραυματισμένη περιοχή. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί 2 – 5 φορές ημερησίως ή όπως αλλιώς απαιτείται και το ιδανικό θα ήταν να γίνεται πριν την άσκηση. Σιγουρευτείτε ότι η θεροκύστη ή θερμοφόρα δεν είναι πολύ ζεστή για να προκαλέσει  έγκαυμα. Το να τυλίξετε την θερμοκύστη ή θερμοφόρα σε πετσέτα θα βοηθήσει να μειωθεί η θερμοκρασία

Πότε είναι μία ακτινογραφία, μαγνητική, υπέρηχος, αξονική τομογραφία, ή άλλος ερευνητικός τρόπος κατάλληλος για τον τραυματισμό;

Υπάρχουν πολλές διαγνωστικές μέθοδοι που ένας γιατρός ή φυσικοθεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει για την διάγνωση του ασθενή. Αυτές συνήθως χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν να εξακριβώσουν ή να απορρίψουν μία πιθανή διάγνωση που θα ακολουθείται από κλινική εξέταση και συχνά υποδεικνύονται στα επόμενα σενάρια

  • Σοβαρό τραυματισμό
  • Υποψία σοβαρής παθολογίας
  • Ασυνήθιστο κλινικό περιστατικό
  • Άγνωστη διάγνωση ακολουθούμενη από εξέταση
  • Τραυματισμός που δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία

Σαν γενικός κανόνας, τέτοιες διαγνωστικές μέθοδοι ενδείκνυνται εάν το αποτέλεσμα είναι πιθανόν να αλλάξει την θεραπεία και θα έπρεπε να συζητηθεί σε προσωπικό επίπεδο με το γιατρό ή το φυσικοθεραπευτή. Συνήθως δεν είναι απαραίτητο να γίνονται ακριβές διαγνώσεις για να επιβεβαιώσουμε μια ήδη προφανή κλινική διάγνωση.

Όμως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου μια εξονυχιστική εξέταση από έναν κατάλληλο ειδικό είναι πιο ακριβής στο καθορισμό μιας διάγνωσης από ότι μια έρευνα. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές διαγνώσεις είναι αναξιόπιστες ή έχουν ασάφειες εξαιτίας διάφορων παραγόντων. Παρόλα αυτά έχουν τη θέση τους στο κλινικό περιβάλλον και θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται κατά την διακριτική ευχέρεια του θεράποντος φυσικοθεραπευτή ή ιατρού.

Πόση ώρα θα πρέπει να κάνω ζέσταμα πριν από κάποιο άθλημα και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνω;

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποφύγετε τον τραυματισμό είναι με ένα αποτελεσματικό ζέσταμα πριν από το άθλημα σας ή την δραστηριότητά σας. Ενα σωστό ζέσταμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15-20 λεπτά σε διάρκεια και αυξάνοντας σταδιακά τη ένταση. Ο σκοπός ενός αποτελεσματικού ζεστάματος είναι να αυξήσει τους ρυθμούς της καρδιάς και να διευκολύνει την ροή αίματος στους μύες κατά την διάρκεια της δραστηριότητας. Αυτή η αύξηση στη ροή αίματος, στους παλμούς της καρδιάς και την θερμοκρασία του σώματος βελτιώνει την ελαστικότητα τόσο των μυών όσο και των ενώσεων, προειδοποιεί  τις νευρικές οδούς  και διεγείρει τους μύες προετοιμάζοντας τους για το ότι πρόκειται να ακολουθήσει

Ένα ζέσταμα θα πρέπει να περνάει σταδιακά από 4 στάδια:

Η πρώτη φάση θα πρέπει να περιλαμβάνει χαμηλής έντασης καρδιακής άσκησης όπως χαλαρό τρέξιμο ή περπάτημα για να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς και για να αρχίσει το αίμα να ρέει προς τους μύες. Αυτό περίπου για 5-10 λεπτά.

Η δεύτερη φάση του ζεστάματος θα πρέπει να περιλαμβάνει μία δυναμικές διατάσεις κινητικές ασκήσεις για να χαλαρώσουν οι αρθρώσεις και οι μύες ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτή η φάση θα πρέπει να εστιάσει στο μέρος του σώματος που θα χρησιμοποιηθούν για το συγκεκριμένο άθλημα. Αυτές οι διατάσεις θα πρέπει να είναι έντονες παρά στατικές καθώς οι στατικές διατάσεις θα μειώσουν τους ρυθμούς της καρδιάς κάτι που θα προκαλέσει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Κάποια παραδείγματα δυναμικών διατάσεων θα μπορούσαν να περιέχουν πηδηματάκια, βαθύ κάθισμα, lunges, squats, περιστροφή του κάτω μέρους της πλάτης, περιστροφή του κορμιού, λακτίσματα των ποδιών περιστροφή του βραχίονα.

Στη Τρίτη φάση του ζεστάματος θα πρέπει να περάσουμε στην ευκινησία, επιτάχυνση, επιβράδυνση και ασκήσεις ταχύτητας ετοιμάζοντας το σώμα σας για πιο γρήγορες κινήσεις που θα χρειαστούν για το συγκεκριμένο άθλημα ή δραστηριότητα. Αυτό περιλαμβάνει σταδιακή εξέλιξη από χαμηλή ένταση σε αυξημένη. Κάποια παραδείγματα ασκήσεων μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενα άλματα, αρχικά σε ευθεία γραμμή σε χαμηλή ένταση αυξάνοντας σιγά σιγά με αλλαγές κατεύθυνσης και με μεγαλύτερη ένταση.

Η τέταρτη και τελευταία φάση του ζεστάματος είναι η φάση του συγκεκριμένου αθλήματος που θα ασχοληθούμε. Εδώ είναι όπου θα εκτελέσετε κινήσεις που εμπεριέχονται στο συγκεκριμένο άθλημα αρχικά σε χαμηλή ένταση και έπειτα σε υψηλή. Για παράδειγμα οι ποδοσφαιριστές μπορεί να αρχίσουν τρέξιμο, ασκήσεις άλματος και σουτ, οι μπασκετμπολίστες να αρχίσουν ντρίπλα, πάσες, σουτ και ριμπάουντ κ.τ.λ. Στο τέλος αυτή της φάσης θα λειτουργείτε στο 100% της απόδοσής σας όντας σίγουροι ότι το σώμα ας είναι έτοιμο να εκτελέσει τις απαραίτητες δεξιότητες που θα χρειαστούν

Ο τραυματισμός μου , μου προκαλεί πόνο όταν κάνω κάποιο άθλημα, αλλά μπορώ να συνεχίσω. Συνήθως όσο πιο ζεστός γίνομαι τόσο λιγότερο με πονάει. Μετά όμως όταν ξεκουράζομαι είναι ερεθισμένο. Πειράζει να συνεχίζω να παίζω με αυτό τον πόνο ή πρέπει να σταματήσω;

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να επιταχύνεται την θεραπεία ενός τραυματισμού είναι αποφεύγοντας δραστηριότητες που το επιβαρύνουν. Συνήθως μία δραστηριότητα επιβαρύνει μία κατάσταση εάν:

  1. Υπάρχει πόνος κατά την δραστηριότητα Ή
  2. Υπάρχει πόνος όταν ξεκουράζεστε από μία δραστηριότητα Ή
  3. Υπάρχει πόνος όταν ξυπνάτε το επόμενο πρωί από μία δραστηριότητα

Συνήθως, όταν ο πόνος μειώνεται όσο κάνετε ζέσταμα και μετά αυξάνεται κατά την διάρκεια της ξεκούρασης, κάτι που μας κάνει να υποθέσουμε ότι έχετε φλεγμονή. Η φλεγμονή συνήθως διαρκεί 48 με 72 ώρες μετά τον τραυματισμό ή την επιδείνωση του τραυματισμού δεδομένου ότι το τραυματισμένο μέρος θα ξεκουραστεί. Συνεχίζοντας να παίζετε με τραυματισμό είναι πιθανόν να προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά και μπορεί να προκαλέσετε χρόνιο τραυματισμό μειώνοντας την δυνατότητα πλήρους ανάρρωσης.