Σωστός τρόπος άρσης αντικειμένων

 1. Σκεφτείτε πριν σηκώσετε το αντικείμενο.couple_lifting_300-1
  Γνωρίζοντας το σχέδιο και που πρέπει να κατευθυνθείτε θα σας αποτρέψει από αδέξιες κινήσεις ενώ κρατάτε κάτι βαρύ. Καθαρίστε το μονοπάτι που θα κινηθείτε και εάν σηκώνετε κάτι με κάποιον άλλον, σιγουρευτείτε ότι και οι δύο συμφωνείτε στο σχέδιο.
 2. Σηκώστε το αντικείμενο κοντά στο σώμα σας.
  Θα είστε πιο δυνατός και πιο σταθερός καθώς σηκώνετε το αντικείμενο εάν το κρατάτε κοντά στο σώμα σας από το να το έχετε μακριά από άκρα σας. Σιγουρευτείτε ότι κρατάτε γερά το αντικείμενο που σηκώνετε και κρατείστε το ισορροπημένο κοντά στο σώμα σας.
 3. Το άνοιγμα των ποδιών να είναι ίσο με το άνοιγμα των ώμων.
  Μία σταθερή βάση στήριξης είναι πολύ σημαντική καθώς σηκώνεται ένα αντικείμενο. Το να έχετε τα πόδια σας πολύ κοντά το ένα με το άλλο θα προκαλέσει αστάθεια, ενώ να τα έχετε μακριά το ένα από το άλλο θα σας εμποδίσει στην κίνηση. Κρατείστε τα πόδια στο ίδιο άνοιγμα με τους ώμους και κάντε μικρά βήματα.
 4. Λυγίστε τα γόνατα και κρατείστε την πλάτη σας ίσια.
  Πειραματιστείτε την κίνηση της άρσης πριν σηκώσετε το αντικείμενο και σκεφτείτε την κίνησή σας πριν το σηκώσετε. Προσέξτε να κρατάτε την σπονδυλική στήλη ευθεία – σηκωθείτε και χαμηλώστε από το έδαφος λυγίζοντας τα γόνατά σας.
 5. Σφίξτε τους μύες του στομάχου σας.
  Το να σφίξετε τους κοιλιακούς μύες σας θα κρατήσει την πλάτη σας στη σωστή θέση άρσης και θα αποτρέψει την υπερβολική επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης.
 6. Σηκώστε με τα πόδια σας.
  Τα πόδια σας είναι πιο δυνατά από τους μύες της μέσης σας – αφήστε την δύναμή σας να λειτουργήσει υπέρ σας. Το εστιάζετε με τα μάτια σας προς τα πάνω βοηθάει να κρατάτε την μέση σας ευθεία.
 7. Εάν ζορίζεστε, ζητείστε βοήθεια.
  Εάν το αντικείμενο είναι πολύ βαρύ ή εάν το σχήμα του δεν σας επιτρέπει να το σηκώσετε, πρέπει να έχετε κάποιον μαζί σας για να σας βοηθήσει να το σηκώσετε.
 8. Φορέστε ζώνη ή κάποια στήριξη μέσης
  Εάν σηκώνετε αντικείμενα συχνά στην δουλειά σας ή στο σπίτι μία ζώνη μέσης μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρείτε μια καλύτερη στάση άρσης.

Συμβουλές:

 1. Ποτέ μην λυγίζετε την μέση σας για να σηκώσετε κάτι.
  Απλά δεν αξίζει η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει μια λανθασμένη τεχνική άρσης.
 2. Κρατείστε το αντικείμενο κοντά στο σώμα σας.
  Είστε πολύ πιο σταθερός όταν σηκώνετε αντικείμενα όταν δεν προσπαθείτε να φτάσετε κοντά στο αντικείμενο
 3. Μην περιστρέφεστε ή λυγίζετε.
  Να κοιτάτε την κατεύθυνση που πηγαίνετε. Εάν χρειαστεί να στρίψετε, σταματήστε, στρίψτε σε μικρά βήματα και μετά συνεχίστε να περπατάτε.
 4. Κρατείστε τα μάτια σας προς τα πάνω.
  Το να κοιτάτε ελαφρώς προς τα πάνω θα σας βοηθήσετε να διατηρήσετε καλύτερη θέση της σπονδυλικής σας στήλης.